Η μειωτική στήθους είναι μια επέμβαση που αφορά τις γυναίκες με μεγάλους μαστούς και πολλές φορές αποτελεί ιατρική ανάγκη γι’αυτές να χειρουργηθούν. Μαστοί με βάρος πάνω από 400 γραμμάρια μπορούν να προκαλέσουν πόνους στην πλάτη, στον αυχένα και τους ώμους, κύφωση, ακόμα και οστεοπόρωση.

Οι γυναίκες με μεγάλους μαστούς αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να βρουν ρούχα που τους ταιριάζουν ή μαγιώ το καλοκαίρι, με όλα τα περαιτέρω ψυχολογικά προβλήματα που προκύπτουν από το γεγονός αυτό.

Η μεγαλομαστία αφορά συνήθως πολύ νέες γυναίκες μετά την εφηβεία αλλά και γυναίκες που βρίσκονται κοντά στην εμμηνόπαυση. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι γυναίκες με πολύ μεγάλους μαστούς αντιμετωπίζουν σχετικά μεγαλύτερο κίνδυνο για την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού. Η μειωτική μαστών είναι μια επέμβαση που ελαττώνει αυτόν τον κίνδυνο.

Η Επέμβαση:

Η επέμβαση της μειωτικής στήθους γίνεται με γενική αναισθησία και διαρκεί περίπου 3 ώρες.

Η ασθενής χρειάζεται να νοσηλευτεί για 1 ή 2 ημέρες. Σκοπός της επέμβασης είναι να μειωθεί η περίσσεια δέρματος, υποδορίου ιστού και μαζικού αδένα, να γίνει ανύψωση της θηλής και να αποκτήσει ο μαστός νέο σχήμα.

Για να γίνουν σωστά όλα αυτά, απαιτείται σχεδιασμός με μαρκαδόρο πάνω στο μαστό της ασθενούς πριν το χειρουργείο, με την ασθενή σε όρθια θέση.

Η χειρουργική τεχνική περιλαμβάνει μία τομή γύρω από τη θηλή, μία κάθετη τομή από τη θηλή μέχρι την υπομάστιο γραμμή ή μια κάθετη και μια οριζόντια τομή κατά μήκος της υπομαστίου γραμμής, ανάλογα πάντα με το μέγεθος και το σχήμα του μαστού καθώς και την ποσότητα που θέλουμε να αφαιρέσουμε.

Μετά το πέρας της επέμβασης τοποθετούμε παροχέτευση, η οποία διατηρείται για 24-48 ώρες. Μετά την πρώτη αλλαγή, η γυναίκα φοράει έναν ειδικό στηθόδεσμο ο οποίος διατηρεί τους μαστούς σταθερούς στη νέα τους θέση.

Τα ράμματα αφαιρούνται μετά από 8-14 ημέρες.

Η ασθενής επιστρέφει στην εργασία της σε 1-2 εβδομάδες. Ο ειδικός στηθόδεσμος εξακολουθεί να φοριέται για 2 περίπου μήνες.

Σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό ,το 95% των γυναικών που έκαναν την επέμβαση είναι ικανοποιημένες και θα συνιστούσαν την επέμβαση αυτή και σε άλλες γυναίκες.

Μετά τη μειωτική στήθους, οι γυναίκες αισθάνονται πιο άνετα με την εμφάνισή τους και έχουν σημαντική βελτίωση στα συμπτώματα από το μυοσκελετικό τους σύστημα.