Η λιποαναρρόφηση είναι μία από τις πιο συχνές επεμβάσεις της αισθητικής πλαστικής χειρουργικής παγκοσμίως. Αυτή η επέμβαση διορθώνει το περίγραμμα του σώματος και απευθύνεται σε άτομα που έχουν ήδη κάνει προσπάθειες να χάσουν βάρος με δίαιτα ή γυμναστική. Σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί μέθοδο αδυνατίσματος, καθώς το μεγαλύτερο ποσό λίπους που μπορούμε να αφαιρέσουμε είναι 3-4 λίτρα.

Μπορεί να συνδυαστεί με άλλες body contouring επεμβάσεις όπως η κοιλιοπλαστική, η ανόρθωση στήθους, το lifting μηρών, η βραχιονοπλαστική. Το λίπος που αφαιρείται μπορούμε να το μεταφέρουμε με λιποέγχυση σε σημεία του σώματος ή του προσώπου, όπως οι γλουτοί, οι μαστοί, οι ρινοπαρειακές αύλακες, οι παρειές αλλά και τα κάτω βλέφαρα.

Οι πιο συχνές τεχνικές λιποαναρρόφησης είναι οι ακόλουθες 3:

Η Τεχνική της Λιποδιάλυσης (Tumescent technique)

Αποτελεί την πιο συχνή τεχνική λιποαναρρόφησης. Δεν γίνονται τομές και μέσω 2-3 οπών, μεγέθους 2-3 mm, κάνουμε έγχυση ενός διαλύματος φυσιολογικού ορού μέσα στο λίπος που πρόκειται να αναρροφήσουμε. Το διάλυμα περιέχει και τοπικό αναισθητικό μαζί με αδρεναλίνη, για να ελαχιστοποιήσουμε την απώλεια του αίματος και να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τον πόνο. Τα λιπώδη κύτταρα απορροφούν το υγρό και καταστρέφονται, αποβάλλοντας το περιεχόμενο τους. Με λεπτές κάννουλες, αναρροφούμε τα κατεστραμμένα λιπώδη κύτταρα μέχρι να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Λιποαναρρόφηση με Δονήσεις (Power Assisted Liposuction)

Αποτελεί παραλλαγή της προηγούμενης μεθόδου. Η όλη διαδικασία στηρίζεται σε μια ηλεκτρική κάννουλα με 24 οπές και με ρυθμό δόνησης 4000 φορές το δευτερόλεπτο. Το πλεονέκτημα αυτής της τεχνικής είναι ότι δε καταστρέφουμε τα αγγεία και τα αισθητικά νεύρα της περιοχής και είναι πιο εύκολο να γίνει σε περιοχές όπως οι γάμπες και οι αστράγαλοι.

Λιποαναρρόφηση με Υπερήχους (Ultrasound Assisted Liposuction)

Στην τεχνική αυτή χρησιμοποιούνται ειδικές κάννουλες που, με τη βοήθεια των υπερήχων, καταστρέφουν τα λιπώδη κύτταρα επιλεγμένα χωρίς να επηρεάσουμε το γύρω συνδετικό ιστό, τα αγγεία και τα νεύρα. Έχει μεγαλύτερη ένδειξη σε περιοχές με σκληρό λίπος, όπως το στήθος στον άνδρα ή η πλάτη. Το μειονέκτημα της είναι η μικρή πιθανότητα εγκαύματος στο δέρμα ή στο υποδόριο.


Μετεγχειρητικές Οδηγίες:

Χρήση λαστέξ για 4 εβδομάδες, επάνοδος στην εργασία σε 5 ημέρες και στη γυμναστική σε 1 μήνα.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι εμφανές 6 εβδομάδες μετά την επέμβαση. Σε περίπτωση που εμφανιστεί μικρή χαλάρωση του δέρματος μετά το χειρουργείο, μπορεί να ακολουθήσει θεραπεία με ραδιοσυχνότητες στο ιατρείο.

Οι πιο συχνές περιοχές που παρατηρείται συγκέντρωση λίπους και μπορούμε να εφαρμόσουμε όλες τις παραπάνω τεχνικές με πολύ καλά αποτελέσματα είναι οι παρακάτω: Γοφοί - έξω επιφάνεια μηρών, μέση, γόνατα (έσω πλευρά), κοιλιά, διπλοσάγωνο - μάγουλα, πλάτη, έσω μηροί, αστράγαλοι - γάμπες, μπράτσα.

Σε μικρότερες ηλικίες τα αποτελέσματα είναι ακόμα καλύτερα, γιατί το δέρμα είναι πιο ελαστικό και ο κίνδυνος χαλάρωσης είναι πολύ μικρότερος συγκριτικά με τις μεγαλύτερες ηλικίες.