Η αυξητική στήθους είναι μια από τις πιο δημοφιλείς επεμβάσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ενώ σε γυναίκες από 19 έως 34 ετών είναι ίσως η δημοφιλέστερη πλαστική επέμβαση.

Η αυξητική μαστών γίνεται συχνότερα με τη χρήση ενθεμάτων, τα οποία περιβάλλονται από σιλικονούχο περίβλημα και περιέχουν είτε gel σιλικόνης είτε φυσιολογικό ορό. Λιγότερο συχνά γίνεται με έγχυση λίπους που παίρνουμε από την κοιλιά και τους γλουτούς.

Οι πρώτες επεμβάσεις αυξητικής στήθους ξεκίνησαν στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 60 και έκτοτε εξαπλώθηκαν παγκοσμίως. Στις δεκαετίες του 80 και του 90 γνώρισαν ιδιαίτερη άνθηση. Τί έχει αλλάξει όμως από τότε μέχρι σήμερα;


Ενθέματα

Τα ενθέματα που χρησιμοποιούνται σήμερα είναι πιο ανθεκτικά, τραχείας επιφανείας και με ποικιλία στο σχήμα τους. Τα παλαιότερα ενθέματα ήταν λείας επιφάνειας και είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο σχηματισμού ινώδους κάψας (ψηλαφητής σκληρίας στο στήθος) και απαιτούσαν ταχύτερη αντικατάσταση συγκριτικά με σήμερα.


Τοποθέτηση

Η τοποθέτηση πλέον γίνεται πιο συχνά κάτω από τους μυς (μείζονα θωρακικό) ή την περιτονία του μυός, παρά κάτω από το μαζικό αδένα (μαστό) όπως παλιότερα. Αυτό δίνει πιο φυσικό αποτέλεσμα στο στήθος χωρίς να διαγράφεται η σιλικόνη και παράλληλα μειώνεται η πιθανότητα σχηματισμού ινώδους κάψας. Οι γυναίκες διατηρούν την αίσθηση της αφής και μπορούν να θηλάσουν.

Καλύτερη τεχνική: Dual Plane


Τομές

Οι τομές πια είναι μικρότερες σε σχέση με αυτές του παρελθόντος και ανεπαίσθητες με το πέρασμα του χρόνου. Έχουν μήκος γύρω στα 4 εκατοστά και μπορούν να γίνουν στη θηλή, στη μασχάλη και πιο συχνά κάτω από το μαστό.

Ο εγχειρητικός χρόνος έχει πια ελαττωθεί. Η επέμβαση διαρκεί περίπου 1 ώρα και ο ασθενής μπορεί να πάρει εξιτήριο την ίδια ημέρα. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στη δουλειά του σε 1 εβδομάδα.


Όλες οι παραπάνω εξελίξεις καθιστούν την επέμβαση αυτή ακόμα πιο προσιτή στη μέση Ελληνίδα, ενώ παράλληλα μειώνονται αισθητά οι πιθανότητες μετεγχειρητικών επιπλοκών.