Στις γυναίκες που έχουν υποστεί μαστεκτομή λόγω ύπαρξης όγκου, προτείνεται αποκατάσταση μαστού. Οι επεμβάσεις αποκατάστασης μαστού μπορούν να γίνουν είτε ταυτόχρονα με τη μαστεκτομή, σε συνεργασία με το χειρουργό μαστού, είτε σε δεύτερο χρόνο μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.
Απαιτούνται δύο χειρουργικά στάδια με γενική αναισθησία.
Στο πρώτο στάδιο, τοποθετείται κάτω από τους μυς του θώρακα ένας διατατήρας ιστών (διαστολέας δέρματος) φτιαγμένος από σιλικόνη, τον οποίο γεμίζουμε περιοδικά, ανά δύο εβδομάδες, με φυσιολογικό ορό, μέσω μιας βαλβίδας τοποθετημένης κάτω από το δέρμα, μέχρι ο νέος μαστός αποκτήσει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η διαδικασία διαρκεί 2-3 μήνες.
Στο δεύτερο χειρουργικό στάδιο τοποθετείται το μόνιμο ένθεμα σιλικόνης μαζί με λίπος και παράλληλα κάνουμε αύξηση, μείωση ή ανόρθωση του άλλου μαστού προς επίτευξη συμμετρίας.
Πιο συχνά χρησιμοποιούμε το δέρμα και τους μυς της ράχης (πλατύς ραχιαίος μυς) όταν η περιοχή της μαστεκτομής έχει διαταραχές αιμάτωσης κυρίως λόγω της ακτινοβολίας, καθώς και το δέρμα της κοιλιάς όταν υπάρχει περίσσεια δέρματος και χαλάρωση κάνοντας ταυτόχρονα και κοιλιοπλαστική.
Κυρίως χρησιμοποιείται ο πλατύς ραχιαίος μυς μαζί με ένθεμα σιλικόνης. Μετά την ολοκλήρωση της ανάπλασης του μαστού ακολουθεί η αποκατάσταση της θηλής με τη χρήση αυτόλογων ιστών και με τοπική αναισθησία.
Για να επιλέξουμε την πιο κατάλληλη τεχνική θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν τη σωματική διάπλαση και κράση της ασθενούς, την κατάσταση του άλλου μαστού, τον τρόπο με τον οποίο έγινε η μαστεκτομή από το χειρουργό μαστού, το ιστορικό ακτινοβολίας καθώς και τις προτιμήσεις της ασθενούς.
Η αποκατάσταση θηλής και θηλαίας άλω είναι καλύτερα να γίνεται μετά την ολοκλήρωση όλων των σταδίων ανάπλασης του μαστού, λίγους μήνες αργότερα, με ξεχωριστή επέμβαση και με τοπική αναισθησία. Οι τρόποι αποκατάστασης περιλαμβάνουν τη χρήση τοπικών δερματικών κρημνών, τη χρήση μοσχεύματος από την άλλη θηλή, προσθετικές θηλές, τη χρήση tattoo ή δερματικού μοσχεύματος από τη μηρογεννητική πτυχή του σώματος μας.
Τα πιο πρόσφατα δεδομένα και οι εξελίξεις στον τομέα της μαστεκτομής και αποκατάστασης αναφέρουν ότι η μαστεκτομή γίνεται πια με διατήρηση του δέρματος του μαστού (skin sparing mastectomy) και η αποκατάσταση στον ίδιο χρόνο με τη διενέργεια της μαστεκτομής, ακόμα κι αν θα ακολουθήσει χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία, χωρίς να διακυβεύεται η ογκολογική ασφάλεια της ασθενούς.
Ως αποτέλεσμα, η ασθενής γλιτώνει ένα χειρουργικό στάδιο, μειώνεται το κόστος της επέμβασης και ο χρόνος αποκατάστασης θα ολοκληρωθεί σε 4-6 μήνες αντί για 2-3 χρόνια μετά τη μαστεκτομή, που ήταν στο παρελθόν. Αυτός ο τρόπος μαστεκτομής και αποκατάστασης δεν εφαρμόζεται μόνο στα πιο σύγχρονα κέντρα πλαστικής χειρουργικής της Αμερικής και της Βόρειας Ευρώπης, αλλά και στη χώρα μας. Απαιτείται καλή συνεργασία της ασθενούς με το χειρουργό μαστού, τον πλαστικό χειρουργό, τον παθολόγο ογκολόγο και τον ογκολόγο ακτινοθεραπευτή.
Σε μεγάλη κατηγορία γυναικών γίνεται μόνο αφαίρεση του όγκου (ογκεκτομή) και μετεγχειρητική ακτινοθεραπεία. Προκύπτει έτσι μια ασυμμετρία με τον άλλο μαστό. Με τις τεχνικές ανακατανομής του μαζικού αδένα, (ανόρθωση ή μείωση) καλύπτουμε το έλλειμα που προκύπτει από την ογκεκτομή και παράλληλα αποκαθιστούμε και το σχήμα του άλλου μαστού με σκοπό την επίτευξη της συμμετρίας.
- Υπάρχει κάλυψη αυτών των επεμβάσεων από τα ασφαλιστικά ταμεία;
Στα δημόσια νοσοκομεία το κόστος της αποκατάστασης καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Στα ιδιωτικά νοσοκομεία το ταμείο καλύπτει ένα μέρος από τα νοσήλεια και μέρος του κόστους των ενθεμάτων. Οι ιδιωτικές ασφάλειες καλύπτουν και την αμοιβή του γιατρού και τη νοσηλεία της ασθενούς."